BIP

 

Ankieta

iso

 

Rezerwacja kolejki

rezerwacja kolejki

 

ZDOLNI Z POMORZA

zdolnizpomorza

 

Kwasy znane były od czasów starożytnych. Już wtedy bowiem znano ocet winny i proces kwaśnienia wina. Od tysięcy lat ludzie wiedzieli, że nie tylko ocet, ale także i sok z cytryny i wiele innych rodzajów pożywienia smakują "kwaśno".

Jednak dopiero kilkaset lat temu dowiedzieli się, że te kwaśne produkty zawierają kwas! W czasie spotkania akademickiego w Politechnice Gdańskiej w dniu 25.11.2017 r. "Zdolni z Pomorza" przenieśli się, kolejno, w czasy: Boyle’a, Arrheniusa, Brønsteda i Lowry’ego oraz Lewisa. Pani profesor Barbara Becker podczas wykładu przekonywała, że kwas nie "daje" jonu wodorowego, ale jest mu on zabierany (podobnie jak nie daje się portfela złodziejowi, to on ten portfel zabiera).

Słuchacze dowiedzieli się także, że kwasy i zasady mogą być "twarde" i "miękkie". Podczas zajęć w laboratorium komputerowym mogli potrenować korzystanie (nie tylko w przypadku kwasów i zasad) z programu ChemSketch, umożliwiającego tworzenie wzorów dwu- i trójwymiarowych. W trakcie laboratoriów eksperymentalnych wcielili się w rolę detektywów i poszukiwali w zlewkach i probówkach śladów kwasów oraz zasad. Wykorzystywali do tego celu liczne wskaźniki chemiczne.

Nie mniej ciekawe były wykłady i zajęcia z biologii i fizyki, w których udział brali również uczniowie z naszego powiatu.

BIP

 

Ankieta

iso

 

Rezerwacja kolejki

rezerwacja kolejki

 

ZDOLNI Z POMORZA

zdolnizpomorza

 

A- A A+

RSS-Icon

Wyszukiwarka

Unia Europejska

unia europejska

 

ISO 9001:2015

h-9001 170

 

ZPP

zpp

 

Decydujmy Razem

decydujmy razem