Nawigacja Treść Narzędzia dostępności

Poddziałanie 3.2.2

Kwasy znane były od czasów starożytnych. Już wtedy bowiem znano ocet winny i proces kwaśnienia wina. Od tysięcy lat ludzie wiedzieli, że nie tylko ocet, ale także i sok z cytryny i wiele innych rodzajów pożywienia smakują "kwaśno".

Jednak dopiero kilkaset lat temu dowiedzieli się, że te kwaśne produkty zawierają kwas! W czasie spotkania akademickiego w Politechnice Gdańskiej w dniu 25.11.2017 r. "Zdolni z Pomorza" przenieśli się, kolejno, w czasy: Boyle’a, Arrheniusa, Brønsteda i Lowry’ego oraz Lewisa. Pani profesor Barbara Becker podczas wykładu przekonywała, że kwas nie "daje" jonu wodorowego, ale jest mu on zabierany (podobnie jak nie daje się portfela złodziejowi, to on ten portfel zabiera).

Słuchacze dowiedzieli się także, że kwasy i zasady mogą być "twarde" i "miękkie". Podczas zajęć w laboratorium komputerowym mogli potrenować korzystanie (nie tylko w przypadku kwasów i zasad) z programu ChemSketch, umożliwiającego tworzenie wzorów dwu- i trójwymiarowych. W trakcie laboratoriów eksperymentalnych wcielili się w rolę detektywów i poszukiwali w zlewkach i probówkach śladów kwasów oraz zasad. Wykorzystywali do tego celu liczne wskaźniki chemiczne.

Nie mniej ciekawe były wykłady i zajęcia z biologii i fizyki, w których udział brali również uczniowie z naszego powiatu.